Over ons

Steeds meer kinderen in Nederland hebben overgewicht. Het is daarom van groot belang om al op jonge leeftijd te investeren in preventie en gezonde eetgewoonten. Als kinderen van jongs af aan ervaren wat gezond en bewust eten is, vergroot dat de kans dat ze hier levenslang profijt van hebben. Maar hoe breng je dit onderwerp écht tot leven? Van moestuinieren tot koken – leren over eten doe je door het te doen. Vanuit die overtuiging zijn wij vanuit Wageningen University & Research in 2006 gestart met Smaaklessen, samen met kok Pierre Wind, het Voedingscentrum en het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur.

Door de jaren heen hebben we onze lesmaterialen en programma’s steeds verder verrijkt en vernieuwd, maar één principe is onveranderd gebleven: kinderen hun eten laten ontdekken met al hun zintuigen. Zo leren ze gezonde en duurzame voedselkeuzes te maken, nu en later.

“Wij maken het mogelijk dat de jeugd leert en ervaart wat gezond en duurzaam voedsel is, zodat ze zelf deze keuze kunnen maken.”

- Steunpunt Smaaklessen, EU-Schoolfruit & EU-Schoolzuivel, onderdeel van Wageningen University & Research.

Jong geleerd, oud gedaan

Hoe wij onze bijdrage leveren een kinderen voedselvaardig maken? We ontwikkelen en onderzoeken voedseleducatie met als doel om de voedselvaardigheden en het voedselkeuzegedrag van jongeren (0-24 jaar) positief te beïnvloeden. Met ons aanbod van voedseleducatie creëren we impact en dragen we bij aan een toekomstbestendige wereld.

Daaraan ondersteunend zijn de programma’s en events die we coördineren en organiseren. Onze adviesrol zorgt ervoor dat we onze kennis en ervaringen kunnen delen met andere organisaties om deze positieve beweging te versterken.

Ben je benieuwd naar ons team?

Achter onze lespakketten en programma’s staat een betrokken team van professionals, adviseurs en experts. Samen helpen we kinderen ontdekken wat gezond en duurzaam eten is.

Onze lespakketten en programma’s

Door te proeven, ruiken, voelen, horen en kijken leren kinderen spelenderwijs over eten in onze lespakketten. Er is aanbod voor het primair onderwijs, speciaal onderwijs, kinderopvang en de BSO

Wil je met ons samenwerken?

Wil je samen met ons werken aan voedseleducatie om te zorgen dat de jeugd leert en ervaart wat gezond en duurzaam voedsel is? Neem gerust contact met ons op – we denken graag mee!

Impact

Inmiddels bereiken we met onze lespakketten en programma’s meer dan 5.000 scholen, BSO’s en kinderopvanglocaties. Ook werken we samen met diverse landelijke partners, zoals het Voedingscentrum, Rijksprogramma Jong Leren Eten, GGD-organisaties, Natuur en Milieu Educatie, JOGG, koks, diëtisten, bedrijfsleven en onderzoekers. Daarnaast coördineren we het Voedseleducatie Platform. Dit is een Publiek-Private Samenwerking waarin overheid, bedrijfsleven, wetenschap, onderwijs en maatschappelijke organisaties samenwerken aan objectieve educatie over voeding bij kinderen.

Meer dan een miljoen kinderen zijn al bereikt met onze voedseleducatie!

84% van de scholen wordt bereikt met onze lespakketten en programma’s.

Meer dan 30.000 onderwijsprofessionals hebben een account op lesportaal Chef!

Blijf op de hoogte

Wil je niets missen van nieuwe lesmaterialen, inspirerende praktijkvoorbeelden en ontwikkelingen op het gebied van voedseleducatie? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig updates in je inbox.