Nieuws

We gaan weer van start!

Gepubliceerd op
11 november 2021

Volgende week is het zover: het EU-Schoolfruitprogramma gaat weer van start! Op 15 en 16 november ontvangen meer dan 3100 scholen de eerste groente- en fruitleveringen. Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen wordt het feestelijke Startmoment helaas verplaatst naar een later moment, maar de leveringen van EU-Schoolfruit zullen uiteraard gewoon doorgaan.

Deelnemende scholen
Alle deelnemende scholen ontvangen 20 weken lang 3 dagen per week gratis fruit en groente voor alle leerlingen. Tussen 15 november 2021 en 22 april 2022 krijgen de leerlingen behalve groente en fruit ook interactieve lessen over gezonde voeding. Leerkrachten kunnen hiervoor gebruik maken van het online lesportaal Chef! Hier vinden leerkrachten voor elke groep de Startles EU-Schoolfruit, maar ook andere korte lesactiviteiten voor tijdens het groente- en fruitmoment. Leerkrachten die meer willen doen met educatie rondom gezonde voeding kunnen hier ook de aanvullende Smaaklessen en Smaaklesactiviteiten vinden.

Kwaliteitsklasse II
Nieuw in de leveringen dit jaar zijn de fruit- en groentesoorten van kwaliteitsklasse II. Deze fruit en groente hebben een cosmetische afwijking. Denk daarbij aan een komkommer met een beschadigd plekje of een appel die niet mooi rond is. De leveranciers van het fruit en groente moeten gedurende 2 tot 4 zelfgekozen weken klasse II-producten leveren. In het programma leren kinderen dat klasse II groente en fruit net zo lekker en gezond is als groente en fruit van klasse I. Zo wil EU-Schoolfruit leerlingen inspireren om ook zelf verspilling tegen te gaan. In Nederland wordt namelijk jaarlijks 3,7 kilo groenten en 3 kilo fruit per persoon verspild.

Doe ook mee: Startles Chef!
Ook in de klas aan de slag met kwaliteitsklasse II groente en fruit? Leerlingen van Basisschool De Vossenburcht hebben 4 leuke en gezonde gerechtjes bedacht om zelf te bereiden. Bekijk hier de lesactiviteit en doe mee!