Waarom EU-Schoolfruit


EU-Schoolfruit ondersteunt scholen die leerlingen een gezonde boost willen geven. De school krijgt gratis fruit en groente: 3 stuks per leerling per week, 20 weken lang.

Tijdens de 20 weken schoolfruit geeft de school EU-Schoolfruitlessen, digibordlessen en Smaaklessen. Daarna kan de school verder gaan met een zelfstandig schoolfruitbeleid. De ene school vraagt ouders om zelf iets mee te geven. Andere scholen sluiten een schoolfruitabonnement af bij een leverancier.

Waarom meedoen?

 • Het is lekker en gezond. Slechts een procent van de kinderen eet voldoende groente en vijf procent eet voldoende fruit. De porties vergroten is gemakkelijk en levert gezondheidswinst op. Een goede eerste stap is: vaker fruit en groente eten op school.
 • Het werkt. Leerlingen die naar een school gaan met een goed schoolfruitbeleid, kiezen thuis ook vaker
  voor fruit tussendoor. Ook eten zij meer groente dan voorheen. 80% van
  de ouders vindt schoolfruit prettig.
 • Het is helder. Voor ouders en leerkrachten is het gemakkelijk om het schoolfruitbeleid uit te leggen.
 • Het is duurzaam. Veel soorten fruit en groente hebben een relatief lage
  klimaatbelasting. Dat geldt voor soorten uit de volle grond en van het
  seizoen, maar bijvoorbeeld ook voor een aantal importproducten, zoals
  bananen en sinaasappels.
 • Het is leerzaam. Kinderen ontdekken meer over de herkomst van eten, de seizoenen en over de verschillende soorten fruit en groente.
 • Het kan helpen om overgewicht te voorkomen. Op dit moment is één op de zeven kinderen te zwaar. Fruit en groente verzadigen goed en leveren relatief weinig calorieën. Als kinderen meekrijgen dat fruit en groente lekker zijn voor tussendoor, kan dit helpen om minder te snoepen en snacken.
 • Een gezonde school presteert beter. Leerlingen op scholen waar gezond wordt gegeten: zitten lekkerder in hun vel, krijgen minder snel griep, voelen zich fitter en leren makkelijker.

Mijn kind doet mee

De school van uw kind(eren) doet mee met EU-Schoolfruit. Dat betekent dat de school goed bezig is met het tienuurtje. Leerlingen eten minimaal 3 keer per week alleen fruit of groente in de pauze.

Als een kind gevarieerd eet, krijgt het alle gezonde stoffen binnen die het in de groei nodig heeft. Thuis kunt u de smaakontwikkeling ook stimuleren. In de praktijk blijkt: zíen eten, doet eten.

Complimenteer uw kind als het iets nieuws proeft. Kinderen zijn soms pas gewend aan een onbekende smaak na tien tot vijftien keer proberen.

Blijf dus geduldig en houd het positief!

Meer weten over hoe u uw kind kunt ondersteunen met het eten van groente en fruit naast het EU-Schoolfruit programma?

Bekijk dan deze tips

Mijn kind doet (nog) niet mee

Heeft u interesse in EU-Schoolfruit maar doet uw kind nog niet mee? Informeer dan uw school naar dit programma. Wij kunnen u daarbij helpen op de volgende manieren:

Meer weten over hoe u uw kind nu al kunt ondersteunen bij het maken van gezonde keuzes? Bekijk dan onze tips


Bekijk ook de brochure voor ouders

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

strooiafbeelding 1 eusf.jpg