jongen in peer

10 tips voor 10.00 uur

Gaat uw kind naar school? Uw kind is dan volop in de groei en heeft voldoende voedingsstoffen nodig. Gezond eten en genoeg bewegen is dus heel belangrijk.

1. Neem de tijd voor het ontbijt

Een goed ontbijt geeft een kickstart voor de dag. Na een nacht slapen, zonder eten, is het lichaam wel weer toe aan eten. Kinderen die ontbijten, krijgen minder snel zin in snoep en snacks en kunnen zich beter concentreren op school. Ontbijt gezellig samen aan tafel.

2. 10-uurtje, zo klaar!

Een banaan, mandarijn, kleine appel, een stuk komkommer, wat cherrytomaatjes of een wortel doet u ’s ochtends zo in de tas. Wanneer u er iets meer werk van wilt maken, kunt u stukjes kiwi snijden en mengen met wat druiven.

Bekijk ook eens onderstaande video met handige tips over het snijden van groente en fruit.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

3. Gebruik een goed bewaardoosje

In speelgoedwinkels en winkels voor huishoudelijke artikelen zijn steeds meer leuke, kleine bewaardoosjes voor schoolfruit te koop. Een gewoon afsluitbaar bakje werkt ook prima. Zo kunt u uw kind ook kwetsbaar fruit meegeven of bijvoorbeeld een kleine fruitsalade van stukjes appel en banaan.

4. Fruit en Koek: geen concurrenten

Soms zeggen ouders dingen als: “Eet eerst je banaan op, dat is gezond. Daarna mag je lekker een koekje.” Dan benadruk je dat de gezonde keuze een kwestie van doorbijten is. Het is prettig als een kind meekrijgt dat het lekker en normaal is om vaak fruit en groente te eten. Als gezond de standaard is, dan is af en toe een koekje of een snoepje geen probleem. Bijvoorbeeld na school of in het weekend.

5. Geef water mee

Een aantal soorten vruchtensap leveren een deel van de gezonde stoffen die ook in fruit zitten, maar er zitten ook veel calorieën in. Daarom is de slimste keuze voor tien uur: een echt stuk fruit en water.

6. Fruit en groente bij elk eetmoment

Als u fruit en groente meegeeft voor het tienuurtje, kunt u direct ook iets extra’s in de broodtrommel doen. Zo krijgt uw kind voldoende groente en fruit binnen. 150 gram groenten in één keer (bijvoorbeeld 3 opscheplepels boontjes) is voor een kind ook best veel. Gelukkig zijn er de hele dag kansen om wat extra fruit en groente te eten. Rauwkost, zoals stukjes wortel, komkommer, paprika en tomaatjes zijn ook lekker gezond voor tussendoor. Een portie voor het tienuurtje is al snel 50 gram. Dat is al 1/3 van wat een kind dagelijks minimaal nodig heeft aan groente.

7. Variatie is goed

Het is niet alleen lekker om veel verschillende soorten fruit en groente te eten, maar ook goed voor de smaakontwikkeling van uw kind. Bovendien zitten in elke soort weer net andere gezonde stoffen.

8. Geef het goede voorbeeld!

Uit onderzoek blijkt dat kinderen meer groente en fruit eten wanneer ouders het goede voorbeeld geven. Daarnaast eten kinderen ook meer groenten wanneer de ouders stimuleren om allerlei groenten en fruit te proeven.

Zorg dat er altijd vers fruit in het zicht ligt en pluk daar ook zelf de vruchten van. Kook gevarieerd, met veel groente. Samen aan tafel eten is gezellig en draagt bij aan een gezond eetpatroon. Kinderen die meedoen met schoolfruit, blijken ook thuis vaker fruit en groente te kiezen. Het is slim om ook thuis de fruitschaal in het zicht te zetten. Zo krijgt al snel het hele gezin meer vezels, vitamines en mineralen binnen.

9. Doe samen boodschappen

Neem uw kind een keer mee naar de supermarkt en kijk welke soorten hij of zij het liefst zou willen. Vraag uw kind om te helpen bij de boodschappenlijst of bij het koken. Op www.voedingscentrum.nl staan veel gemakkelijke, gezonde gerechten.

10. Kies voor groen

Wanneer u voor duurzaam wilt kiezen, zoek dan naar fruit/groente van het seizoen, uit de buurt, uit de volle grond. Kijk hier welke soorten een lage klimaatbelasting hebben.

EU-Schoolfruit_Strooiillustraties_Combi-1.jpg